طین و مفهوم علمی آن در قرآن

منتشر شده در یکشنبه, 23 خرداد 1400

 

مقدمه نوشتار


اگر ما برای مفهوم کلماتی که در خلقت انسان کلیدی هستند به قرآن مراجعه کنیم و دنبال معانی آن ها در تصورات ذهنی غلط گذشتگان نباشیم این همه شبهات بی اساس برای قرآن درست نمی شد و قرآن در مهجوریت علمی قرار نمی گرفت. یکی از شبهاتی که در باره کلمات طین و صلصال من حما مسنون وجود دارد و تا کنون نتوانسته ایم به استناد قرآن ثابت کنیم که من صلصال من حما مسنون مساوی با طین است. من با چهار آیه در قرآن این را ثابت می کنم تا محققین محترم توجه به قرآن داشته باشند و هر موضوعی را در نظر گذشتگان جستجو نکنند و تاسف می خورم که ما قرآن را نمی خوانیم و هر آیه را که می خواهیم معنی کنیم در نظرات کهن دنبال معنی آن هستیم و اعتماد ما به لغویون قدیم از قرآن ارجح تر است خداوند معنی من صلصال من حما مسنون را از زبان ابلیس و ملائکه معنی می کند. روش جستجو در قرآن برای کسب معانی لغات هنوز بعد از چهارده قرن باب نشده. قرآن بخوانیم و در آیات تفکر کنیم راه رسیدن به حقایق موضوعاتی که طالب آن هستیم را راحت تر پیدا می کنیم.

ملائکه و رفع شبهه طین و صلصال


وَلَقَدْ خَلَقْنَا الإِنسَانَ مِن صَلْصَالٍ مِّنْ حَمَإٍ مَّسْنُونٍ- وَالْجَآنَّ خَلَقْنَاهُ مِن قَبْلُ مِن نَّارِ السَّمُومِ- وَإِذْ قَالَ رَبُّكَ لِلْمَلاَئِكَةِ إِنِّي خَالِقٌ بَشَرًا مِّن صَلْصَالٍ مِّنْ حَمَإٍ مَّسْنُونٍ- فَإِذَا سَوَّيْتُهُ وَنَفَخْتُ فِيهِ مِن رُّوحِي فَقَعُواْ لَهُ سَاجِدِينَ-حجر 28

در حقیقت انسان را در سنگ رس (صلصال سنگ رس پخته و سخت است و طین خاک رس خالص) و از رسوب نرم و سیاه حما مسنون آفریدم و جان را قبل از آن از آتش بی دود (انرژی) خلق کرده بودم و به یاد آر هنگامی که خداوند به ملائکه فرمود من خالق بشری (ساختار مادی انسان)در سنگ رس و از حما مسنون خواهم بود، پس هنگامی که آن را (ساختار مادی که از سنگ رس بیرون آمد) را سامان دادم و روح (امر خودم ) را در آن دمیدم به او سجده کنید.

حال به آیه 71 و 72 سوره ص نگاه کنیم. إِذْ قَالَ رَبُّكَ لِلْمَلَائِكَةِ إِنِّي خَالِقٌ بَشَرًا مِنْ طِينٍ - فَإِذَا سَوَّيْتُهُ وَنَفَخْتُ فِيهِ مِنْ رُوحِي فَقَعُوا لَهُ سَاجِدِينَ –این آیه همان آیه است که به جای من صلصال من حما مسنون می فرماید انی خالق بشرا من طین. بنابراین طین مساوی است با من صلصال من حما مسنون. بدین طریق پاسخ شبهه طین و صلصال من حما مسنون داده می شود. حال دلیل دیگر.


قَالَ يَا إِبْلِيسُ مَا لَكَ أَلاَّ تَكُونَ مَعَ السَّاجِدِينَ- قَالَ لَمْ أَكُن لِّأَسْجُدَ لِبَشَرٍ خَلَقْتَهُ مِن صَلْصَالٍ مِّنْ حَمَإٍ مَّسْنُونٍ- فرمود ای ابلیس تو را چه شده که با سجده کنندگان همراه نبودی، ابلیس گفت من آن نیستم که برای بشری که او را در صلصال و از حما مسنون خلق کردی سجده کنم. آیات 32 و 33 سوره حجر و آیه زیر خداوند می فرماید.


وَإِذْ قُلْنَا لِلْمَلآئِكَةِ اسْجُدُواْ لآدَمَ فَسَجَدُواْ إَلاَّ إِبْلِيسَ قَالَ أَأَسْجُدُ لِمَنْ خَلَقْتَ طِينًا-اسراء 61و هنگامی که خداوند به ملائکه فرمود به آدم سجده کنید همه ملائکه سجده کردند مگر ابلیس که گفت آیا به کسی سجده کنم که من طین (طینا) او را خلق کردی.


از آیات مطرح شده دو مطلب برای ما روشن می شود اول ابلیس جزء ملائکه است و دوم طین مساوی است با من صلصال من حما مسنون.


چرا طین با من صلصال من حما مسنون برابر است


این مطلب خط بطلان بر تصورات ذهنی کهن می کشد که عقیده دارند که معنی من صلصال من حما مسنون "و همانا ما انسان را از گل و لای کهنه متغیر بیافریدیم" است. صلصال معنی سفال می دهد. همان گل خالص رس که با آن کوزه درست می کنند و می گذارند در کوره خشک شود. پس حما مسنون این جا چه نقشی دارد. حما مسنون سیاه و نرم یعنی رسوب سیاه و نرم و معنی گل متعفن نمی دهد و آیه نمی تواند بگوبد در سنگ رس خشک و گل گندیده، دو کلمه متضاد در یک ایه. چرا مفسرین ما به این نکته ظریف توجه نکرده اند.، زیرا گذشتگان چنین معنی کرده اند. به عبارتی طین در درون خود گل تر و خشک را یک جا دارد؟ بنابراین باید بگوییم خداوند نمی دانست چه می فرماید. این ایرادی است که مخالفین به این آیه می گیرند. واز آنجاییکه خداوند مطلب علمی مهمی که دانشمندان حدود کمتراز یک قرن به آن رسیده اند را بیان فرموده و جناب ابن عباس که خلقت انسان از اسرائیلیات را در ذهن داشته چنین معنی کرده تا داستان خلقت آدم از گل گندیده و متعفن جور در آید. چرا مفسرین گل بد بو و گندیده را نتوانسته اند بعد از چهارده قرن از ذهن خارج کنند به باور به ذهن نشسته برمی گردد. حما مسنون گل متعفن بد بو نیست رسوب ترکیبات آلی اولین نطفه حیات است

آیات 9 و 10 سوره فصلت می فرماید زمین را در دو دوره خلق کردم و بر روی ان پوسته جامد قرار دادم و بر روی پوسته جامد برکت حیات را گذاشتم. خلقت زمین از نظر علوم طبیعی و قرآن.


برکت حیات همین سنگ رس است که هم موجودات زنده را در آن آفریده شدند و هم رزق و روزی آن ها را در آن قرار داده است. اقوات مواد آلی اولیه ساختار بشر است. ساختار مادی بشر از مواد اولیه ای درست شده که در ژنوم او وجود دارد. بیست نوع اسید آمینه خوراکی و نوکلئوتیدها و قند ها وچربی ها. هنگامی که زمین شکل گرفت و پوسته جامد روی آن قرار داده شد همه جا سنگ تازه از حالت مذاب در آمده و به گداخته تبدیل وجود داشت که در حال سرد شدن و هنوز داغ بود.

واکنش های شیمیایی اولیه ایجاد اولین تک سلولی حیات در کریستال سنگ رس و رسوب نرم و چسبنده که آب آن تبخیر شده آغاز می شود و بدائ خلق الانسان من طین رخ می دهد. گلی که در تصورات ذهنی ما نشسته در ابتدای خلقت اولین نطفه حیات اصلا وجود نداشت و حدود سه و نیم میلیارد سال بعد در اثر فرسایش سنگ ها ایجاد شده.

خداوند در آیه دیگر به خلق الانسان من صلصال کالفخار اشاره کرده و دقیقا سنگ رس کریستال سخت که با تلنگر صدا می دهد را می خواهد برای دانشمندان زیست شناسی بیان فرماید تا اعجاز قران برای مردم این زمانه مستندی باشد برای حقانیت وجود خداوند متعال و ما چگونه کلمات خداوند را تحریف کرده تحویل نسل این زمان قرار داده ایم. حتی به فکر ما خطور نکرده ممکن است ابن عباس برداشت آن زمان از خلقت انسان که بر تخیلات بنا شده بود را بیان کرده و ما در آن تصورات باز نگری کنیم. به روز رسانی تصورات کهن در آیات متشابه ضرورت زمان است برای شناسدن چهره واقعی قرآن.

سید محمد تقوی اهرمی 23/3/1400

بازدید: 668