قُلْ سِيرُوا فِي الْأَرْضِ فَانْظُرُوا كَيْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ يُنْشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلى‌ كُلِّ شَيْ‌ءٍ قَدِيرٌ

در زمین گردش کنید و بنگرید خداوند چگونه حیات را آفرید. بر اساس آخرین یافته های علم زیست شناسی پایه و اساس حیات از حما مسنون آغاز شد، توده نرم سیاه چسبنده بر روی سفال داغ و پخته ،ماکرو مولکول های آلی زنجیره ای حامل کد های ژنتیکی . زیبا ترین و پر مفهوم ترین کلمه از مشهودات حیات و این نقطه آغاز تکامل حیات است. هدف این سایت آشنائی بیشتر با قرآن مجید و نگاه به آن با دید و عینک علوم طبیعی و فیزیک است و شفاف کردن موضوعات خلقت کیهان در شش روز ، زمین در دو روز و مفهوم هفت آسمان و خلقت آن در دو روز و اقوات در چهار روز از دیدگاه قرآن و مقایسه آنها با آخرین نظریه های علمی است. موضوع مرگ و حیات، قیامت از دید علم فیزیک و قرآن مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. مقالاتی در این زمینه تقدیم باز دید کنند گان سایت می گردد به علاوه بر اساس کیف بدأ الخلق شما را با بند پایان و حشرات ایران و عجایب خلقت آن اشنا می کنیم و سایت حشرات ایران تنها سایت حشره شناسی با متنوع ترین انواع گونه های راسته بند پایان در خاور میانه با حدود 20000 عکس دست اول و تصویر برداری شده توسط اینجانب که همه آیاتی از خداوند متعال در حیات زمین هستند. آدرس سایت حشرات ایران .insectsofiran.com

CopyRight © سید محمد تقوی اهرمی.

برای آشنائی با رزومه اینجانب اینجا کلیک کنید.

اینستاگرام     hammanmasnun@

s.m.taghaviahrami94[@]gmail.com

نفس واحده و زمان وقوع آن

مقدمه نوشتار


آفرینش جهان مادی و خلق حیات و آغاز تکامل موجودات مهم ترین مبحث در قرآن است که یک جهان بینی جامع را برای ما بیان می کند.اگر ما کلمات تشکیل دهنده این جهان بینی درک نکنیم و برداشت خلاف نظر قرآن داشته باشیم بافت جهان بینی را تخریب و لطمه جبران ناپذیری به فهم جهان بینی آفرینش در قرآن زده ایم. کلمات را از خود قرآن معنی کنیم بسیاری از کلمات آیات متشابه و علمی دارای مفهوم خاص و مختص قرآن است اینکه در قرآن نشانه های طبیعت دور و بر ما را آیات خداوند می داند و خداوند خود را عالم می نامد اشاره به نقش علوم طبیعی در تاویل آیات متشابه دارد. اینکه هنوز بعد از گذشت چند قرن از شکوفایی علم در درک مفهوم سبع السموات، سماوات و الارض، حما مسنون، نطفه، نفس واحده و...با وجود آیات فراوان و روشن در تاویل آن ها به کمک علم روزامکان پذیر نموده، در مانده ایم دلیل وفاداری و ایمان به نظر گذشتگان و توجه نکردن به آیات قرآن است. کلمات در هر آیه ماهیت مفهومی خود را آشکار می سازد. مثالی می زنم و وارد بحث نفس واحده ی شوم.

مشکلات پیش پای فهم آیات متشابه


مثلا کسانی که هنوز در آیه لقد خلقنا الانسان من صلصال من حما مسنون از ترجمه آغشته به تفسیر ذهنی استفاده می کنند و چنین ترجمه می کنند:
"همانا ما انسان را از گِلى خشك، از گِلى سياه متغير و بو گرفته آفريديم و یا همانا ما انسان را از گل و لای کهنه متغیر بیافریدیم" نه زمان وقوع این رخداد و نه علم روز و نه سایر آیات قرآن در این ارتباط را در نظر نمی گیرند و لطمه بزرگی به حیثیت علمی قران وارد می کنند و نشان می دهد که حتی به سایر آیات دیگر هم مراجعه نکرده اند. حما مسنون گل است صلصال هم گل، آیا حما مسنون فقط معنی گل کهنه بو گرفته می دهد و معانی دیگر با توجه به سایر آیات برای آن متصور نیست. کلمه گل و لای متغییر و بد بو نشان از تسلط داستان خلقت آدم از گل و لای متعفن و بد بو که در تورات آمده و نظر مفسرین صدر اسلام است بر افکار ما مانده است.

در قران خیلی واضح رخداد را در زمین اولیه و دقیقا بعد از خلق زمین در دو دوره در آیات 9 تا 10 سوره فصلت بیان فرموده. در آن زمان پوسته جامد زمین سنگی بوده و صلصال کلفخار-سفال- هم اشاره ماهیت سنگی بودن صلصال است. میلیارد ها سال بعد این سنگ ها بر اثر فرسایش به خاک تبدیل شده اند و نقش باران در خرد کردن سنگ ها در قرآن اشاره شده است. بعلاوه هنگامی که حما مسنون در لایه های صلصال رسوب می کند هنوز باران شروع به باریدن نکرده بود و به صورت بخار غلیظ بود، چرا که دمای محیط زمین صد درجه سانتیگراد بود و فضای بالا هم داغ بود و اجازه تشکیل باران نمی داد. در جائی که نه آب جاری و نه خاک است سخن از گل و لای توجه نکردن به علم روز و سایر آیات است. این مطالب را قرآن در آیات متعدد بیان فرموده و علم هم هنوز به آن نرسیده جدول زمین شناسی و تحولات اولیه زمین ما را به این مطالب رهنمود می کند و با تفکر در آن ها می توانیم جزئیات را از آیات استخراج کنیم.


آیه24 الی 26 سوره عبس میفرماید. فلینظرالانسان الی طعامه-انا صببنا الماء صبا-ثم شققنا الارض شقا فَأَنْبَتْنا فِيها حَبًّا -عنبا و قصبا - پس انسان به طعام خود نگاه کند ما باران را مداوم بر سنگ ها فرو فرستادیم و زمین را خرد و تکه تکه کردیم و در آن بذر را کاشتیم! اینجا کلیک کنید- بر اساس این آیات دو عامل مهم برای کاشتن بذر در زمین باید فراهم شود. اول آب فراوان که از باران پیاپی صورت می گیرد و دوم شکاف در زمین یعنی خاک باید شرایطی داشته باشد که دانه بتواند آزادانه و بدون مزاحمت ریشه خود را در آن بدواند. دانه زمین را نمی شکافد بلکه زمین ابتدا باید شققنا الارض شقا در آن ایجاد شود یعنی شقه شقه شود و به عبارتی خرد و نرم شود و خاک به وجود آید تا دانه بتواند به راحتی در خاک فرو رود. حدود چهارصد میلیون سال قبل با ایجاد مراتع و پیدایش کوه ها طعام انسان و جانداران فراهم شد. آیات متشابه و علمی قران را با قرآن معنی کنیم. گذشتگان دانش روز را نداشتند و دیدگاه آن ها همان دیدگاه اسرائلیات کهن بود تصورات حاکم در آن زمان این بینش را به مفسرین می داد .همین مثال در نفس واحده نیز دیده می شود که به آن می پردازم.


نفس واحده وتعریف لغوی آن


کلمه نفس در قرآن به معنی هویت فردی است حال این هویت جاندار باشد یا بی جان، اتم یک نفس است یک هویت خاص خود دارد. ذرات مادی جهان که نفس های مختلفی هستند هنگام برگشت کیهان به اول مره به جهنم سقریا دوره پلانک حد فاصل مه بانک و لحظه انبساط کیهان تمامی هویت های مادی مجددا در هم ادغام می شوند واذالنفوس زوجت می شوند.

آیات 6 تا14سوره تکویرمی فرماید. وَ إِذَا السَّماءُ كُشِطَتْ- وَ إِذَا الْبِحارُ سُجِّرَتْ- وَ إِذَا الْجَحِيمُ سُعِّرَتْ- وَ إِذَا النُّفُوسُ زُوِّجَتْ- وَ إِذَا الصُّحُفُ نُشِرَتْ- وَ إِذَا الْمَوْؤُدَةُ سُئِلَتْ- بِأَيِّ ذَنْبٍ قُتِلَتْ- وَ إِذَا الْجَنَّةُ أُزْلِفَتْ- عَلِمَتْ نَفْسٌ ما أَحْضَرَتْ-آنگاه که جو زمین از جای کنده شود و دریا شعله ور گردد(خورشید سوخت خود را می سوزاند و بزرگ می شود و زمین را در بر می گیرد و جو به فضا پرتاب و آب دریا بخار و دریا که پوسته جامد زمین است ذوب و شعله ور می گردد و همه مظاهرمادی به قبل از انبساط کیهان بر می گردد (هیچ واکنش شمیائی تجزیه آب به اکسیژن و هیدروژن نمی تواند رخ دهد) و دوزخ بر افروخته گردد و نفس ها در هم ادغام شوند و قیامت بر پا و کتاب اعمال گشوده و از طفل سوال می شود به چه گناهی کشته شده است و آنگاه که بهشت را جلو می آورند و هر نفسی از اعمال خود آگاه می شود.واذا نفوس زوجت اشاره به تمامی نفس های مادی مانند سنگ و چوب و اتم، پروتون، نوترون همه به دوره قبل از پلانک که همه هویت ها در هم ادغام شده بودند بر می گردند و علمت نفس ما احضرت هر نفسی از نتیجه اعمال خود آگاه شود(اعمال را حاضر کنند) این نفس هویت فردی است مانند نفس لوامه، نفس مطمئنه، نفس اماره. انفسکم یعنی هویت خودتان.


بنابراین نفس واحده در محدوده حیات است و یک هویت واحده بوده که تمامی هویت های حیات از آن منشاء می شوند. نفس واحده نخستین تک سلولی حیات که از نطفه امشاج نبتلیه سامان می یابد و در آن زوجین ذکر و انثی که کروموزوم جنیستی و ژنوم تکامل یافته و روح خدا در آن نفخه می شود که همان علقه است. این نفس واحده در قرآن دارای عظمت و ویژگی خاصی است که خداوند به آن قسم یاد می کند وَ نَفسٍ وَ ما سَوَّاها، فَأَلهَمَها فُجُورَها وَ تَقواها قسم به نفس (نفس واحده) و چگونگی سامان یافتن او پس فجور و تقوا را در آن الهام می گردد.

و هو الذى انشإكم من نفس واحده فمستقر و مستودع قد فصلنا الآيات لقوم يفقهون -انعام 98. خداوند است که شما را از نفس واحده انشاء کرد که همان و نفس و ماسواها است که مستقر و میزبان را پس از آن (در شما) ایجاد کرد انسان بعد از دوره سامان داده شدن خود محل استقرار و میزبان میکروبیوم است. مستودع محل امانی است که همان میزبان است و میکروبیوم بدون میزبان بقاء ندارد و انسان هم بدون مستودع بقاء ندارد و هر دو لازم و ملزوم یکدیگرند.
نفس واحده اولین هویت حیات است که تمامی هویت ها در حیات زمین از جمله جفت ها و زوج ها از آن پا می گیرند.

هُوَ الَّذی‌ خَلَقَكُم‌ْ مِن‌ْ نَفْس‌ٍ واحِدَه‌ٍ وَ جَعَل‌َ مِنْها زَوْجَ ها خداوند است که شما را از نفس واحده خلق کرد و زوج را از آن قرار داد و در آیه دیگری خلق زوج از آن هویت است. یا اَیُّها النّاس‌ُ اَتَّقُوا رَبَّكُم‌ُ اَلَّذی‌ خَلَقَكُم‌ْ مِن‌ْ نَفْس‌ٍ واحِدَه‌ٍ وَ خَلَق‌َ مِنْها زَوْجَها- ای مردم تقوا پیشه کنید خدای شما است که شما را از نفس واحده خلق کرد و زوج آن را از آن خلق کرد. حال اگر این دو آیه را با آیات زیر مقایسه کنیم می توانیم ارتباط نفس واحده با تک سلولی تکامل یافته از نخستین نطفه بیرون آمده از سنگ رس را تشخیص دهیم. نفس واحده هم نطفه است که ژنوم آن DNA است که از نطفه امشاج و نطفه های بعدی باکتری های سه گانه و ازRNA تکامل یافته است که زوجین الذکر و الانثی کروموزوم جنیسیتی قابلیتی که می تواند با انتقال ژنوم و تکثیر پذیری جنسیتی زوج ها را بسازد و در این جا هم از دو کلمه خلق و جعل استفاده شده است.

خلق کردن بر می گردد به مهمترین پدیده تکامل و تداوم حیات که کروموزوم جنسیتی است و جعل قراردادن بیانگر منشاء از یک هویت واحد که نفس واحده یا علقه است از همان نفس واحده کروموزوم جنستی را ایجاد کرد. وَأَنَّهُ خَلَقَ الزَّوْجَيْنِ الذَّكَرَ وَالْأُنثَى- مِنْ نُطْفَةٍ إِذَا تُمْنَى - وَأَنَّ عَلَيْهِ النَّشْأَةَ الْأُخْرَى و خداوند است که جنسیت نر و ماده که هر کدام جفت هستند که اشاره به کروموزوم جنسیتی دارد را از نطفه ای در تقدیر (برنامه ریزی) که مقدر می شود خلق کرد و نشاء آخری تکامل حیات که ظهور انسان هوشمند که آدم است نیز برعهده او است. آیات45 تا 47 سوره نجم. آیه دیگر که در آن جعل آمده است- أَیَحْسَبُ الْإِنسَانُ أَن یُتْرَکَ سُدًى أَلَمْ یَکُ نُطْفَةً مِّن مَّنِیٍّ یُمْنَى ثُمَّ کَانَ عَلَقَةً فَخَلَقَ فَسَوَّى فَجَعَلَ مِنْهُ الزَّوْجَیْنِ الذَّکَرَ وَالْأُنثَى-انسان می پندارد که به حال خود رها می شود آیا او نطفه ای در تقدیر نبود که مقدر می شود پس علقه شد که خلق گردید و سامان داده شد و در آن جنسیت نر و ماده قرار داده شد.

 

زمان رخداد نفس واحده


حال که با مفهوم نفس واحده آشنا شدیم که یک نطفه تک سلولی حاوی ژنوم تکامل یافته از نطفه نخستین که از رسوب حما مسنون در لایه های سنگ رس ایجاد شد و با استناد با آیات قرآن همان علقه است . این نفس واحده که علقه است آن قدر نزد خداوند با عظمت است که اولین کلام وحی را با آن آغاز می کند اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ- خَلَقَ الْإِنْسَانَ مِنْ عَلَقٍ بخوان به نام پرورگار تو که حیات را خلق کرد و انسان را از علق آفرید. چرا نفرموده علقه برای همخوان شدن با کلمه خلق است ، خلق با فتحه خ ولام و سکون ق که با علق با فتحه ع و لام و سکون ق. این جنبه اعجاز کلامی اولین آیه وحی شدن قرآن است. مفسرین محترم علق را خون بسته معنی کرده اند مانند همان علقه که در رحم زائده آویزان به دیواره رحم است دقیقا همان تفاسیر صدر اسلام و بدون تفکر در باره سایر آیات که در قرآن نازل شده.


أَیَحْسَبُ الْإِنسَانُ أَن یُتْرَکَ سُدًى أَلَمْ یَکُ نُطْفَةً مِّن مَّنِیٍّ یُمْنَى ثُمَّ کَانَ عَلَقَةً فَخَلَقَ فَسَوَّى فَجَعَلَ مِنْهُ الزَّوْجَیْنِ الذَّکَرَ وَالْأُنثَى-ترجمه رایج از صدر اسلام- آيا انسان مى‌پندارد كه به حال خود رها مى‌شود؟ آيا او قطره‌اى از منى نبود كه (در رحم) ريخته مى‌شد؟ سپس خون بسته‌اى شد و خداوند آن را آفرينش داد و استوار ساخت. و دو جنس زن و مرد را از آن پديد آورد. با ترجمه بالا مقایسه فرمائید و نگاهی هم به علم ژنتیک داشته باشیم. منی اسپرم مرد است اگر آیه را با این دیدگاه ترجمه کنیم، می شود آیا انسان نطفه از آب مرد نبود که ریخته می شود سپس علقه شد پس خلق شد و سامان داده شد و از( در) آن دو جنس زن و مرد قرار داد. اول اینکه نطفه ای از آب مرد را قطره ای از اب مرد ترجمه شده. نطفه این جا قطره معنی شده است دوم اینکه هر جا نطفه در قرآن آمده را آب مرد ترجمه کرده اند که این جا هم نطفه و هم منی هر دو آب مرد است و ترجمه نمی تواند درست باشد در حقیقت در صدر اسلام نمی دانستند که آب مرد چه ساختاری دارد و چنین تصور می کردند که همه خلقت انسان در آب مرد است و رحم فقط ظرف نطفه است برای ریختن منی و آب مرد در رحم رشد می کند و یک مرد و زن از آن ایجاد می شود. آن ها نمی دانستند که قبل از اینکه نطفه آب مرد بخواهد خون بسته شود زن بودن یا مرد بودن در آن قرار گرفته است. چرا ما سعی نمی کنیم تفسیر آیات متشابه را به روز رسانی کنیم تا عظمت علمی قرآن به جهان نشان داده شود. در کشور هائی که زبان آن ها عربی است هم همین برداشت را که از ابن عباس نقل شده است بیان می کنند و قرآن در نشان دادن عظمت این ایه واقعا مهجور واقع شده است. گریزی بود به نمونه دیگر از معنی منی، یمنی، علقه و زوجین الذکر و الانثی به روایت کهن. برای شرح نفس واحده مشکل فراوان سد راه واقعیت آن ها نهفته است وقتی ما نطفه را آب مرد معنی کنیم تمامی بافت جهان بینی خلقت انسان در قرآن به می ریزد. من مجبور هستم در بیان مفهوم برخی کلمات گریزی به سرنوشت واژگون شده آن ها داشته باشم.


بر گردیم به معنی نفس واحده یا علقه به عنوان تک سلولی تکامل یافته با ژنوم و غشاء هسته ای تکامل یافته، نفخت من روحی و کروموزوم جنسیتی که علم زیست شناسی به آن یوکاریوت می نامد. تمامی واکنش های حیات مانند یک سلول موجود زنده انجام می دهد بنابراین باید در شرایط آب و هوائی اکسیژن دار یا جو حفاظت شده در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشید به عبارتی بعد از بنای هفت طبقه جو زمین. منشاء تکامل جانداران گیاهی و جانوری و در آب دوره تکامل خود را شروع می کند. جدول زمین شناسی ظهور تک سلولی یوکاریوت را پانصد میلیون سال بعد از بنای جو زمین می دانند که در تصویر زیر نشان داده شده است.

حدود یک میلیارد سال قبل. از خلق نطفه امشاج تا تکامل نطفه علقه به نقل از جدول زمین شناسی دو میلیارد و ششصد میلیون سال طول کشیده است. قرآن نطفه امشاج نبتلیه را ویروس می داند که بلافاصله بعد از تکامل شیمیائی و سرد شدن پوسته جامد تا حدود 150 درجه سانتیگراد از بین لایه های سنگ رس بیرون می آید و دورانی می گذرد تا به نخستین باکتری تبدیل شود احتمالا این نطفه چند صد میلیون سال (زود تر از جدول زمین شناسی ) رخ داده است. آیات ابتدای سوره شمس با جدول زمین شناسی مطابقت دارد.

وَ الشَّمسِ وَ ضُحاها- وَ القَمَرِ إِذا تَلاها- وَ الأَرضِ وَ ما طَحاها- وَ النَّهارِ إِذا جَلاَّها، وَ اللَّیلِ إِذا یَغشاها، وَ السَّماءِ وَ ما بَناها- وَ نَفسٍ وَ ما سَوَّاها، فَأَلهَمَها فُجُورَها وَ تَقواها- قسم به خورشید و نور افشانی آن و قسم به ماه که از نور افشانی خورشید دنباله روی می کند و قسم به زمین و چگونگی به بیرون پرتاب شدنش- و قسم به روز که این نور افشانی را آشکار می کند و قسم به شب که این نور افشانی را می پوشاند و قسم به نفس واحده و چگونگی سامان داده شدنش که ما در آن فجور و تقوا را الهام کردیم. از این آیه چنین استنباط می شود که نفس واحده بعد از پیدایش بنای هفت طبقه جو زمین خلق شده است. یوکاریوت ها همان تک سلولی اولیه حیات است که در جدول حدود کمتر از یک میلیارد سال قبل خلق شدند و دوران سامان دادن خود را به عنوان بشر(ساختار انسان در حال شدن) در آب گذراند.


وَلَقَدْ خَلَقْنَا الإِنسَانَ مِن صَلْصَالٍ مِّنْ حَمَإٍ مَّسْنُونٍ- وَالْجَآنَّ خَلَقْنَاهُ مِن قَبْلُ مِن نَّارِ السَّمُومِ- وَإِذْ قَالَ رَبُّكَ لِلْمَلاَئِكَةِ إِنِّي خَالِقٌ بَشَرًا مِّن صَلْصَالٍ مِّنْ حَمَإٍ مَّسْنُونٍ- فَإِذَا سَوَّيْتُهُ وَنَفَخْتُ فِيهِ مِن رُّوحِي فَقَعُواْ لَهُ سَاجِدِينَ- فَسَجَدَ الْمَلآئِكَةُ كُلُّهُمْ أَجْمَعُونَ- إِلاَّ إِبْلِيسَ أَبَى أَن يَكُونَ مَعَ السَّاجِدِينَ- آیات 26 الی 31 سوره حجر

در حقیقت انسان را در صلصال و از حما مسنون خلق کردیم و جان را قبل از آن از آتش بی دود آفریدیم و خداوند به ملائکه فرمود من بشری را از حما مسنون و در صلصال خلق می کنم (قصد دارم خلق کنم)- پس وقتی او را سویته کردم و از روح خودم در آن قرار دادم به او سجده کنید. تمامی ملائکه سجده کردند. اینجا نفس بشر سواها می شود همان نفسی که تمامی موجودات زنده و خود انسان از آن پدید می آیند. کلمات سوی، سواها و سویته به معنی شکل گرفتن نفس واحده است. در سوره سجده آیه5 به بعد هم به نفس واحده اشاره فرموده است.

الذی أَحْسَنَ كُلَّ شَيْءٍ خَلَقَهُ وَبَدَأَ خَلْقَ الإِنسَانِ مِن طِينٍ - ثُمَّ جَعَلَ نَسْلَهُ مِن سُلالَةٍ مِّن مَّاء مَّهِينٍ - ثُمَّ سَوَّاهُ وَنَفَخَ فِيهِ مِن رُّوحِهِ وَجَعَلَ لَكُمُ السَّمْعَ وَالأَبْصَارَ وَالأَفْئِدَةَ قَلِيلا مَّا تَشْكُرُونَ
خداوند کلیه شرایط را برای خلقت انسان فراهم و خلق کرد و سپس خلقت او را از طین آغاز نمود و نسل ایجاد شده در طین را در آب کم قرار داد و سپس آن را سویته کرد و از روح خود در آن نهاد و بعد از آن گوش و چشم و قلب را برای او در آن قرار داد.. نفس که سوی می شود علقه نفس واحده است که سویته می شود و هم زمان با تکامل ژن و شروع توارث، روح به عنوان امر خداوند در آن قرار می گیرد. جزئیات در نوشتار تکامل داروین و تکامل قرآن و تفاوت آن ها شرح داده ام. سید محمد تقوی اهرمی 26/2/1402

 

بازدید: 698