یوْمَ نَطْوِي السَّماءَ كَطَيِّ السِّجِلِّ لِلْكُتُبِ و مفهوم علمی آن

منتشر شده در سه شنبه, 02 فروردين 1401

مقدمه نوشتار


کلمه سماء در قرآن دارای چند وجه معنی است و از صدر اسلام تا کنون هنوز به مفهوم واقعی آن نرسیده ایم و شاید به جرات می توان گفت اولین کلمه در قرآن است که دچار چنین سر درگمی مفهومی شده و تمامی جهان بینی خلقت انسان، خلقت کیهان ، خلقت حیات و تا اندازه ای هم قیامت را تحت تاثیر خود قرار داده و در تار عنکبوتی تصورات ذهنی غلط گذشتگان گم شده است .تا ما مفهوم واقعی این کلمه را درک نکنیم نمی توانیم آیات متشابه قرآن که حدود هشتاد درصد آن در باره موضوعات فوق است را درک کنیم.. ما آیات قرآن را نمی خوانیم وتنها از رو می خوانیم تا ثواب آن نصیب ما شود. از صد نفر که شب های جمعه سوره یاسین را می خوانند بخواهید برایتان تعریف کند در این سوره با عظمت در باره چه مطالبی سخن رفته تعداد انگشت شماری وجود دارند که تا اندازه ای به مفهوم واقعی آیات آن رسیده اند. اگر هم چیزی بدانند از تاثیرروایات کهن است. کلید فهم این کلمه در چهار آیه 9 تا12 سوره فصلت بیان شده که خود این آیات فاصله دوری از واقعیت نهفته در آن دارد وابتدا این آیات را کوتاه بررسی می کنیم و دلایل انحراف از واقعیت مفهوم اصلی آن را شرح می دهم.

دنیا محل زندگی و سنجش اعمال ما است و ما در سماء زمین زندگی می کنیم


قبل از پرداختن به این چهار آیه به معنی های رایج کنونی در ترجمه ها و تفاسیر می پردازم.


فضای بالای سر ما در آسمان شب که شامل تمامی ستاره ها و کهکشان می شود ، سماء به معنی فضا.


سماء آسمانی که از آن باران نازل می شود که مطابق علم روز طبقه اول هفت آسمان جو زمین است ولی در تفاسیر به رسمیت شناخته نشده چرا که هفت طبقه جو زمین هنوز در ابهام است برخی همان هفت آسمان نظریه زمین مرکزی بطلمویوس می دانند. سبع سماوات هم همان مفهوم تعریف می کنند. بنابراین سماء باران زا جو زمین است.


سماء به عنوان مجموعه جو زمین است ولی سماء الدنیا را کل فضای بالای زمین که کیهان است می دانند.


سموات و الارض به دو مفهوم در قرآن ذکر شده است کیهان و هفت طبقه جو زمین که همان سبع سموات است ولی مفسرین در مفهوم سماوات و الارض به مفهوم سبع سماوت به نظر واحد نرسیده اند. حال با توجه به موارد فوق به چهار آیه 9 تا 12 سوره فصلت می پردازم. این چهار آیه یک مجموعه آیات به هم پیوسته است


قُلْ أَئِنَّكُمْ لَتَكْفُرُونَ بِالَّذِي خَلَقَ الْأَرْضَ فِي يَوْمَيْنِ وَتَجْعَلُونَ لَهُ أَندَادًا ذَلِكَ رَبُّ الْعَالَمِينَ
بگو: آیا به کسی که زمین را در دو روز آفریده است کافر می شوید و برای او همتایان قرار می دهید ? اوست پروردگار جهانیان-خداوند زمین را در دو دوره آفرید.


وَجَعَلَ فِيهَا رَوَاسِيَ مِن فَوْقِهَا وَبَارَكَ فِيهَا وَقَدَّرَ فِيهَا أَقْوَاتَهَا فِي أَرْبَعَةِ أَيَّامٍ سَوَاء لِّلسَّائِلِينَ- و بر روی زمین پوسته جامد را قرار داد و برکت را روی آن گذاشت (برکت سنگ رس است که امروزه خاک کشاورزی شده ولی در زمین اولیه سنگ رس بود) و اقوات مولکول های خوراکی ساده را در چهار دوره برنامه ریزی کرد برای استفاده نیازمندان به آن (باکتری ها که چند میلیارد سال حاکمیت حیات را در زمین اولیه در دست داشتند و فقط می توانستند مولکول های ساده را جذب کنند) سواء السائلین روزی مردم زمین نیست غذای باکتری های اولیه حیات است..


ثُمَّ اسْتَوَى إِلَى السَّمَاء وَهِيَ دُخَانٌ فَقَالَ لَهَا وَلِلْأَرْضِ اِئْتِيَا طَوْعًا أَوْ كَرْهًا قَالَتَا أَتَيْنَا طَائِعِينَ- خداوند پس از آن به جو زمین می پردازد که دودی و تاریک بود (ابر های تیره و اشباع از بخار آب و غبار آتش فشان ها و بر خورد سنگ های سر گردان و شهاب سنگ ها) به سماء (جو زمین) و زمین خطاب می شود در وضعیت تثبیت قرار گیرید و قرار گرفتند و جو آرام و شفاف می شود و شرایط برای بنای هفت طبقه جو زمین فراهم می شود.

فَقَضَاهُنَّ سَبْعَ سَمَاوَاتٍ فِي يَوْمَيْنِ وَأَوْحَى فِي كُلِّ سَمَاء أَمْرَهَا وَزَيَّنَّا السَّمَاء الدُّنْيَا بِمَصَابِيحَ وَحِفْظًا ذَلِكَ تَقْدِيرُ الْعَزِيزِ الْعَلِيمِ-پس از آن سماء دودی و یک پارچه را طی دو دوره برنامه ریزی فرمود و آن را به هفت آسمان (هفت سماء) تبدیل کرد و در هر(تمامی) سماء قوانین و مقررات خاص آن را وحی فرمود و جو دنیا ( زمین ) را به زینت نور ستارگان تزئین کرد، جو زمین هفت طبقه می شود و شفاف و دیگر دودی و تاریک نیست و نور ستارگان در آسمان شب چشمک می زند و این جو بنا شده زمین را در درون حفاظ محفوظ گردانید و این همه اتفاقات (در چهار آیه فوق که به اینجا ختم می شود) برنامه ریزی خداوند متعال است.


انصافا با دید خالی از تصورات ذهنی غلط گذشتگان به این چهار آیه نگاه کنید که چگونه خدا زمین را آفرید و جو یک طبقه آن را به هفت طبقه تبدیل و برایش حفاظ قرار داد. آیا سماء دنیا را اگر کیهان بنامیم کیهان حفاظ دارد؟


چگونه تصورات کهن پرده بر واقعیت های علمی زیبای قرآن انداخته و این چنین آیات را در مهجوریت علمی قرار داده است.


مفهوم نطوی السماء


حال که تا اندازه ای به مفهوم سماء آشنا شدیم به این آیه زیبای و پر مفهوم قرآن می پردازیم سماء در این آیه فضا معنی می دهد. جمع کردن و در هم پیچیدن سماء مفهوم فضا را دارد. جو هفت طبقه زمین انفطرت می شود و اذا السماء انفطرت و هنگامی که جو بسته زمین باز می شود، پس سماء در این آیه نمی تواند معنی جو زمین بدهد آیه 104 سوره انبیاء

یوْمَ نَطْوِي السَّماءَ كَطَيِّ السِّجِلِّ لِلْكُتُبِ كَما بَدَأْنا أَوَّلَ خَلْقٍ نُعِيدُهُ وَعْداً عَلَيْنا إِنَّا كُنَّا فاعِلِينَ – روزی که فضا را مانند طومار نامه که باز شده لول می کنیم، در هم می پیچیم مانند زمان نخستین خلق کیهان که در هم پیچیده و ادغام شده بود. باز می گردانیم وعده ای است بر ما که کننده آن هستیم.

نامه های نوشته شده صدر اسلام که به آن طومار می گفتند بر روی پوست آهو و چرم می نوشتند و آن را لول میکردند و با نخ می بستند معمولا حکمرانی برای دیگر حکمران ارسال می کرد و با یک پیک می فرستادند و نامه رسان به حضور سلطان یا حکمران می رسید و بالای نامه لول شده را می گرفت و نامه لول شده را باز می کرد و نامه سریع باز می شد و نامه را می خواند. این تشبیهی است برای بسته بودن فضا و کیهان که به یکباره باز می شود. بعد از خواندن طومار نامه رسان آن را لول می کرد و یا می پیچاند و به حال اول که لول شده بود در می آورد و تقدیم می کرد. چه تشبیهی علمی و زیبا در پیدایش کیهان. آیا معاندین و کسانی که فهم درک قرآن را ندارند و روایات را اصل قرآن می دانند مانند خانم وسمقی به این آیه نگاه کرده اند که چه زیبا و علمی مدل استاندارد کیهان را در چند کلام توضیح داده رویای حضرت رسول اکرم ص است یا وحی خدا. خداوند تاکید می فرماید بر می گردانیم یعیده فضا را به حالت نخست بر می گردانیم. به همان طور که برای نخستین بار خلق کردیم. کیهان بسته بود بازش کردیم و دگر بار به همان وضعیت نخست بر می گردانیم وعده است بر عهده ما و ما کننده آن هستیم.الله اکبر. نکته مهم علمی لول کردن نامه است و فرق آن با باز کردن و تشبیه رخداد پیدایش کیهان .انبساط کیهان به سرعت صورت می پذیرد ولی لول کردن زمان بر است و به یکباره نیست اما زمانش طولانی نیست. سید محمد تقوی اهرمی 2/1/1401

 

بازدید: 926