قُلْ سِيرُوا فِي الْأَرْضِ فَانْظُرُوا كَيْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ يُنْشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلى‌ كُلِّ شَيْ‌ءٍ قَدِيرٌ

در زمین گردش کنید و بنگرید خداوند چگونه حیات را آفرید. بر اساس آخرین یافته های علم زیست شناسی پایه و اساس حیات از حما مسنون آغاز شد، توده نرم سیاه چسبنده بر روی سفال داغ و پخته ،ماکرو مولکول های آلی زنجیره ای حامل کد های ژنتیکی . زیبا ترین و پر مفهوم ترین کلمه از مشهودات حیات و این نقطه آغاز تکامل حیات است. هدف این سایت آشنائی بیشتر با قرآن مجید و نگاه به آن با دید و عینک علوم طبیعی و فیزیک است و شفاف کردن موضوعات خلقت کیهان در شش روز ، زمین در دو روز و مفهوم هفت آسمان و خلقت آن در دو روز و اقوات در چهار روز از دیدگاه قرآن و مقایسه آنها با آخرین نظریه های علمی است. موضوع مرگ و حیات، قیامت از دید علم فیزیک و قرآن مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. مقالاتی در این زمینه تقدیم باز دید کنند گان سایت می گردد به علاوه بر اساس کیف بدأ الخلق شما را با بند پایان و حشرات ایران و عجایب خلقت آن اشنا می کنیم و سایت حشرات ایران تنها سایت حشره شناسی با متنوع ترین انواع گونه های راسته بند پایان در خاور میانه با حدود 20000 عکس دست اول و تصویر برداری شده توسط اینجانب که همه آیاتی از خداوند متعال در حیات زمین هستند. آدرس سایت حشرات ایران .insectsofiran.com

CopyRight © سید محمد تقوی اهرمی.

برای آشنائی با رزومه اینجانب اینجا کلیک کنید.

اینستاگرام     hammanmasnun@

s.m.taghaviahrami94[@]gmail.com

جبل و رواسی در قرآن در دو زمان مختلف خلق شده اند

  

 
در قسمت اول این مقاله -خلقت زمین از نظر علوم طبیعی و قرآن به کلمه  رواسی به معنی پوسته جامد زمین اشاره رفت. تمامی مفسران محترم این کلمه را کوه  استوار معنی کرده اند با توجه به  دلایل ذکر شده در قسمت اول مقاله و اینکه در ابتدای عمر زمین کوه ها  با تعریف علمی وجود نداشته اند و با استناد به برخی دیگر از آیات میتوان به مفهوم واقعی این کلمه دست یافت. همانطور که خوانندگان محترم واقفند کلمات متشابه در قرآن مجید دارای وجوه متعددی هستند، یعنی یک کلمه بر حسب قرار گرفتن در آیات با موضوعات متفاوت دارای معانی مختلف اند. بطور مثال الارض به معنی کره زمین است و در برخی آیات به معنی زمین کشاورزی و یا به معنی زمین که ما روی آن ایستاده ایم معنی میدهد. چند  وجهی  بودن کلمات متشابه  برای بیان یک  مطلب علمی به عنوان نشانه و آیات خداوند از معجزات قران است .

اول  زمین  به معنی  کره زمین 

وَهُوَ الَّذِي مَدَّ الأَرْضَ وَجَعَلَ فِيهَا رَوَاسِيَ وَأَنْهَارًا- رعد 3 - او کسی است که کره زمین را عطا کرد (برای شما گستراند) و پوسته جامد و رودها  را در آن قرارداد 

مد در آیات  قرانی در پنج وجه با معانی متفاوت بیان شده عطا کردن، فرو گذاشتن در گمراهی، مداوم و پی در پی، گستراندن و هموار شدن (فقیه دامغانی-کریم عزیزی نقش) که در مقاله مد الارض انشاءالله به وضوح شرح خواهم داد .

دوم زمین به معنی زمین کشاورزی این وجه در آیات بسیار زیادی آمده است مانند یحیی الارض بعد موتها و سوم به معنی زمینی که روی آن ایستاده ایم اسراء 37-

وَلاَ تَمْشِ فِي الأَرْضِ مَرَحًا إِنَّكَ لَن تَخْرِقَ الأَرْضَ وَلَن تَبْلُغَ الْجِبَالَ طُولًا- "در روی زمین با تکبر گام بر مدار چرا که هرگز نمی توانی زمین را بشکافی و به بلندی کوه ها نمی توانی رسید (بزرگ تر از کوه ها نخواهی شد)"

همینطور سایر کلمات متشابه هم دارای وجوه و معانی مختلفی هستند که با این روش به سادگی میتوان مفهوم کلمه را استخراج کرد. نمونه بارز آن کلمه السموات و الارض است. در جایی به معنی کیهان و در جای دیگر به مفهوم زمین و آسمان آن یا  زمین و جو هفت طبقه  آن است. بر اساس دستور خداوند روی آیات که  نشانه های خداوند است فکر کنید و عقل خود را بکار گیرید  تا مفهوم آن برایتان روشن شود. حال با این مقدمه نگاهی دقیق وبا تفکر بر چند آیه که در آن از رواسی نام برده است بیاندازیم و سپس آیه دیگری را مورد بررسی قرار میدهیم که  فاصله زمانی تشکیل کوه ها با رواسی را بیان داشته است.


خَلَقَ السَّمَاوَاتِ بِغَيْرِ عَمَدٍ تَرَوْنَهَا وَأَلْقَى فِي الْأَرْضِ رَوَاسِيَ أَن تَمِيدَ بِكُمْ وَبَثَّ فِيهَا مِن كُلِّ دَابَّةٍ وَأَنزَلْنَا مِنَ السَّمَاء مَاء فَأَنبَتْنَا فِيهَا مِن كُلِّ زَوْجٍ كَرِيمٍ لقمان-10-

" آسمانها را بی هیچ ستونی که دیده شوند  آفریدیم  و بر روی زمین  رواسی را قرار دادیم  تا  شما را نلرزاند و از هر گونه جنبنده ای در آن  پراکنده کردیم  و از آسمان  آب فرستادیم و در زمین هر گونه گیاه نیکویی رویانیدیم "

از متن آیه می توان اینطور استنباط کرد خلقت آسمان های زمین که هفت طبقه روی همدیگر قرار گرفته اند با  عملکرد پوسته جامد زمین به عنوان ایجاد کننده  تعادل زمین  همزمان است. سماوات که همان آسمان زمین است علی الرغم  وزن  میلیارد ها  تنی از بخار آب و گازهای درون آنها بدون ستونی که دیده شوند برافراشته  شده در زمانی رخ داده است که زمین  دوران نا آرامی و تحولات متغیر پوسته جامد  زمین را سپری کرده و پوسته جامد  زمین استحکام و تثبیت و از فعالیت آتشفشان ها  کاسته میشود. 

سماوات  در اینجا ارتباط مستقیم با زمین دارد. پس آسمان ها را باید در همین  دور و بر خودمان که  قابل رویت هستند جستجو کنیم نه خارج از زمین به عبارتی سماوات متعلق به زمین است.

والقی فی الارض  رواسی ان  تمید بکم.

پوسته جامد سخت و پایدار زمین در بر گیرنده طبقات مختلف زیرین است و لایه های زیرین هنوز هم پس  از حدود 4/6 میلیارد سال از زمان تشکیل زمین نرم و مذاب و دارای حرکتی دایره وار و چرخشی هستند لایه خارجی و زیر لایه های زمین در اثر حرکت وضعی و انتقالی زمین تعادل حرکتی زمین را سبب میشوند. پوسته جامد زمین  ضربه های ایجاد شده در اثر حرکت زمین که در لایه های زیرین صورت میگیرد را خنثی میکند. زمین با  سرعت 1667 کیلومتر در ساعت به  دور محور خود می چرخد و با سرعت صد هزار کیلومتر در ساعت به  دور خورشید در گردش است ، به علاوه  تمامی منظومه شمسی با سرعت اعجاب انگیزی حدود 220 کیلومتر بر ثانیه  به  دور مرکز کهکشان راه شیری در حرکت هستند. بنابراین بر اساس فرموده  قرآن و آخرین اکتشافات زمین شناسی پوسته جامد زمین از لرزش زمین جلوگیری می کند و ما بر روی زمین احساس لرزشی را نمی کنیم. القی فی الارض رواسی ان تمید بکم را باید به عنوان یک مجموعه تعریف کرد تمید بکم وظیفه ای که پوسته جامد زمین باید برای تداوم حیات جانداران ایفاء  کند  در زمین القی می شود خداوند نفرموده بعد از خلقت هفت آسمان رواسی را خلق و یا جاعل کردم رواسی در ابتدای تشکیل زمین بعد از پایان دو دوره خلقت آن در زمین جاعل می شود جز دوره فسوی است دو میلیارد سال می گذرد و پوسته جامد زمین نقش تعادل خود را بدست می آورد. دانستن تاریخچه علمی زمین و تفکر در آیات نکات مهمی را میتوان از آیات  متشابه استخراج کرد. زمانی که پوسته جامد تثبیت شد بر روی آن ریز جنبندگان از دریا به  خشکی منتقل شدند و بندپایان اولین نسل از جاندارانی بودند که  بر خشکی راه یافتند و سپس  دوزیستان و خزندگان راه  تکامل خود را طی کردند. گیاهان و درختان امروزی که از بذر و دانه  تکثیر یافتند در ششصد میلیون سال پیش و در دوران پس از گسترش قاره ها پدید آمدند. به مقاله دحو الارض با مستند علمی و قرآن گسترش قاره ای زمین  است مراجعه  فرمایید. کوه ها هنگام گسترش قاره ها و فشار پوسته جامد بر هم و طی میلیون ها سال ایجاد شدند.

نکته جالب دیگر که از این آیه  استنباط می کنیم این است، همان  سماوات که در حال خلق شدن است و ایجاد آن بر اساس یافته های علمی قریب به دو میلیارد سال بعد از جدا شدن زمین از خورشید به طول می کشد. پس از ایجاد رواسی و پایین آمدن درجه حرارت پوسته جامد به زیر درجه نقطه جوش آب  باران رحمت را  بر زمین جاری می شود یعنی بر روی  رواسی. سال ها طول می کشد احتمالا سه و نیم میلیارد سال بعد از پیدایش زمین و تشکیل خاک نرم  کشاورزی بر اثر فرسایش سنگ ها و سنگ رس  بر روی همین  رواسی زمین  کشاورزی شکل می گیرد. گیاهان متنوع از آن بیرون می آیند. در آیه دیگری در سوره رعد آیه 3 میفرماید.

اللّهُ الَّذِي رَفَعَ السَّمَاوَاتِ بِغَيْرِ عَمَدٍ تَرَوْنَهَا ثُمَّ اسْتَوَى عَلَى الْعَرْشِ وَسَخَّرَ الشَّمْسَ وَالْقَمَرَ كُلٌّ يَجْرِي لأَجَلٍ مُّسَمًّى يُدَبِّرُ الأَمْرَ يُفَصِّلُ الآيَاتِ لَعَلَّكُم بِلِقَاء رَبِّكُمْ تُوقِنُونَ
"خداوند کسی است که سماوات را از سطح زمین جدا و تفکیک کرد و بالا برد بدون هیچگونه ستون قابل رویت و سپس به برنامه ریزی و طرح آن پرداخت (برای سامان دادن آن ابتدا سقف جو زمین را بالا می برد و سپس به هفت  طبقه آن می پردازد) و خورشید و ماه را  بر مدار تعیین شده  خود  تسخیر کرد و همه تا  زمان  مرگ  بر مدار خود  استوار هستند و این چنین امر خود را  تدبیر و آیات  خود را بیان میکند." رفع السماوات بالا بردن اینجا بحث  کائنات  نیست، در باره  مجموعه زمین و هفت آسمان آن است و بعلاوه چیزی است که برای بشر با  چشم غیر مسلح  قابل رویت است، بدون هیچ ستونی که  دیده شود. در بالا اشاره شد آغاز  پیدایش  آسمان با  پیدایش زمین پیوند خورده است و حدود دو میلیارد سال زمان برده  تا  آسمان زمین به هفت آسمان تبدیل شود و برنامه ریزی و مدیریت صنع آن لازم است. به نقل از علم  زمین شناسی و دانشمند معروف ارنست مایر

خداوند پس از جدا کردن و تفکیک  زمین و جو آن  به برنامه ریزی و مدیریت ساختن آن میپردازد ثم الستوی علی العرش.کلمه ثم استوی علی العرش را به رفع السماوات ارتباط می دهد. هر پدیده  زمان بری عرش خودش را دارد عرش، طرح و برنامه ریزی از پیش تدوین شده آن پدیده معنی میدهد، ایجاد مجموعه هفت آسمان و زمین .از نظر خداوند متعال این مجموعه بسیار با  اهمیت است و در کل کائنات (کل شیی) استثنائی است. یک بسته از آیات بارز و عینی خداوند که در آن حیات شکل گرفت و انسان خلق شد و هدف خلقت انسان است که این همه برنامه ریزی و نعمت برایش خلق کرد.

لَخَلْقُ السَّماوَاتِ وَالاْرْضِ أَكْبَرُ مِنْ خَلْقِ النَّاسِ وَلَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لاَ يَعْلَمُونَ - سوره مومن "خداوند به پدیده استثنائی مجموعه هفت آسمان و زمین اشاره دارد که در آن حیات و انسان را  خلق کرد و خلق این پدیده شاهکار خلقت است و از خلقت انسان برتر است. بدون جو زمین حیاتی شکل نمی گرفت.

بنابراین رواسی هم زمان با پیدایش آسمان زمین شکل گرفت و کوه ها حدود 150 الی 300 میلیون سال قبل بر اثر تحولات  گسترش  قاره ها به وجود آمدند و ارتباطی با هم ندارند. این آیه نیز مطلب ما را اثبات میکند.

أَأَنْتُمْ أَشَدُّ خَلْقًا أَمِ السَّمَاءُ بَنَاهَا -٢٧ رَفَعَ سَمْکَهَا فَسَوَّاهَا -٢٨ وَأَغْطَشَ لَیْلَهَا وَأَخْرَجَ ضُحَاهَا -٢٩- وَالأرْضَ بَعْدَ ذَلِکَ دَحَاهَا -٣٠- أَخْرَجَ مِنْهَا مَاءَهَا وَمَرْعَاهَا -٣١ وَالْجِبَالَ أَرْسَاهَا -٣٢ مَتَاعًا لَکُمْ وَلأنْعَامِکُمْ


آیا خلقت شما انسان  دشوارتر است یا بنای آسمان، آسمانی که برایش سقف  تعیین کردیم  و به  برنامه ریزی آن پرداختیم و شب و روزش را از هم  تفکیک و آشکار کردیم (شب را تاریک و روز را روشن کردیم) و خشکی را پس از آن گسترش دادیم (زمین این جا معنی کره زمین نمی دهد معنی همان زمینی است که ما روی آن کشاورزی می کنیم و ابتدا بصورت یک قاره بهم  پیوسته بود و خداوند آن ها از هم باز کرد قاره ها را پدید آورد) و از آنها  مراتع و رودخانه ها  بیرون آوردیم و کوه ها را ایجاد کردیم و این ها متاعی برای شما و چار پایان شما قرار دادیم. عبارت غلطانیدن با کلمه دحاها هم خوانی ندارد .دحا ها به معنی با حرکتی از هم باز کردن معنی  می دهد. این آغاز حرکت از نقطه مبارکی در زمین آغاز شد. مکه مبارکه، جدا شدن قاره ها از شاخ  آفریقا آغاز شد.

طبق بررسی های علمی این  نقطه در شمال آفریقا  و آسیا قرار گرفته بود. والارض بعد ذالک  دحاحا -بعد از آن خشکی را باز کردیم (یا گسترش دادیم ) از آن ها ( قاره ها یا زمین  گسترش داده شده)، بر روی قاره ها کوه ها ایجاد شد و کوه ها باعث به وجود آمدن رود ها و چشمه ها شد، چشمه ها و آبخیزها و مراتع بیرون آوردیم و کوه ها را محکم و سفت بر روی آنها (بر روی پوسته جامد زمین که قبلا وجود داشت به استناد آیه فوق الاشاره) استوار کرد یم برای بهره برداری شما و دام هایتان ". خلاصه ای از تاریخچه علم  زمین شناسی که از مقدمه نشریه علمی تکامل نوشته پروفسور ارنست مایر انتخاب کرده ام اشاره کوتاهی داشته باشیم  تا عظمت آیات فوق برایمان روشن شود.

اکنون حدود سه میلیارد سال از پیدایش زمین گذشته ،جو زمین آرام شده. غبارها ی آتش فشان ها و برخورد خرده سیارات و شهاب سنگ ها از بین رفته اند و جو زمین شفاف و روز و شب عیان شده است. اولین موجودات تک سلولی هسته دار زنده  با غشاء هسته ای و ژن کامل یوکاریوت ها پانصد میلیون سال  دوره  تکامل خود را سپری می کنند. پرسلولی ها تکامل می یابند و هنوز در آب بسر می برند دوره پرکامبریوم از 650 میلیون سال قبل آغاز و تکامل موجودات زنده که از دریا به خشکی راه یافتند ادامه دارد به پایان خود نزدیک می شود و آغاز دوره جدید کامبریوم که در آن موجودات پرسلولی و گیاهان اولیه شروع به تکامل کردند تا حدود سیصد میلیون سال قبل همچنان تکامل خود را سپری می کنند. حدود سیصد الی صد و پنجاه میلیون سال قبل واقعه عظیمی در زمین رخ میدهد به تعبیر قرآن مجید دحوالارض رخ میدهد. در آیه فوق دقت فرمایید ابتدا قاره ها از هم جدا میشوند

خشکی های زمین که یکپارچه بودند و تشکیل یک قاره را می دادند بع نام پانگه آ از هم شروع به باز شدن و گسترش پیدا میکنند و کوه ها ایجاد می شوند. میلیون ها سال رود ها  بر روی قاره های جدید شکل می گیرند و زمین کشاورزی تشکیل  می شوند و مراتع و جنگل های کنونی کمتر از یک میلیون سال قبل به وجود می آیند. حال که تاریخچه تحولات زمین را دانستیم با هم مروری بر آیات فوق داشته باشیم. بنای آسمان هم زمان با پیدایش زمین شروع می شود. سقف آن را بالا می برد و به ادامه ساخت آن می پردازد-فسوی ها- شب و روز شفاف و پدیدار میشوند-و بعد از این دوره ها- یعنی پیدایش هفت طبقه جو و آرامش تحولات زمین  بعد ذلک –دحو الارض ایجاد می شود و بر روی خشکی به معنی زمین نه  کره زمین (اشتباهی که عامدا و یا سهوا ایجاد شبهه کرده و همچنان به آن  دامن زده می شود از طرف مدافعان و منکران قرآن، هر دو در این نکته ظریف زمین را کره زمین معنی میکنند) بر روی زمین مراتع ،آبخیز ها از زمین بیرون می ایند و بالاخره کوه ها استوار و محکم بر جای خود قرار می گیرند  والجبال ارسی ها کوه ها ایجاد و استوار می شوند این هدیه ای برای شما و چهارپایان شما. مراتع و جنگل ها مدت ها بعد از دحوالارض به  وجود می آیند. این آیه دنباله رخداد های زمین از پیدایش آن تا  فقضاهن سبع سماوات آیات 9 الی 12 سوره فصلت و بعد ذلک، گسترش قاره ها الی آخر. حال تاویل آیات متشابه به کمک علم میسر است یا نظر گذشتگان 1300 سال قبل. آیا دانشمندان اسلامی دلسوز قرآن به این نتیجه نرسیده اند که نظر گذشتگان بازنگری علمی لازم دارند و آنها راسخون فی العلم نبودند و اگر بودند کلام آنها طبق آیه متشابهات باید با علم روز مطابقت می داشت.

قضاوت با خواننده محترم ،این آیه علمی در 1400 سال پیش نازل شده است. بنابراین بر اساس آیات فوق رواسی و کوه با هم فرق دارند و در دو زمان مختلف ایجاد  شده اند. اگر ما ذهن را از تصورات کهن که  بر اساس علم هزار سال قبل شکل گرفته رها سازیم و در آیات متشابه تفکر و تعقل کنیم، اعجاز علمی قرآن را از پس پرده  تحجر بیرون خواهیم آورد. سید محمد تقوی اهرمی 28 فروردین 1395-ویرایش دوم اسفند 1395 و آخرین ویرایش بهمن 1397و خرداد 1399-ویرایش جدید شهریور 1402

 

 

  

 

بازدید: 4832

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید