قُلْ سِيرُوا فِي الْأَرْضِ فَانْظُرُوا كَيْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ يُنْشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلى‌ كُلِّ شَيْ‌ءٍ قَدِيرٌ

در زمین گردش کنید و بنگرید خداوند چگونه حیات را آفرید. بر اساس آخرین یافته های علم زیست شناسی پایه و اساس حیات از حما مسنون آغاز شد، توده نرم سیاه چسبنده بر روی سفال داغ و پخته ،ماکرو مولکول های آلی زنجیره ای حامل کد های ژنتیکی . زیبا ترین و پر مفهوم ترین کلمه از مشهودات حیات و این نقطه آغاز تکامل حیات است. هدف این سایت آشنائی بیشتر با قرآن مجید و نگاه به آن با دید و عینک علوم طبیعی و فیزیک است و شفاف کردن موضوعات خلقت کیهان در شش روز ، زمین در دو روز و مفهوم هفت آسمان و خلقت آن در دو روز و اقوات در چهار روز از دیدگاه قرآن و مقایسه آنها با آخرین نظریه های علمی است. موضوع مرگ و حیات، قیامت از دید علم فیزیک و قرآن مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. مقالاتی در این زمینه تقدیم باز دید کنند گان سایت می گردد به علاوه بر اساس کیف بدأ الخلق شما را با بند پایان و حشرات ایران و عجایب خلقت آن اشنا می کنیم و سایت حشرات ایران تنها سایت حشره شناسی با متنوع ترین انواع گونه های راسته بند پایان در خاور میانه با حدود 20000 عکس دست اول و تصویر برداری شده توسط اینجانب که همه آیاتی از خداوند متعال در حیات زمین هستند. آدرس سایت حشرات ایران .insectsofiran.com

CopyRight © سید محمد تقوی اهرمی.

برای آشنائی با رزومه اینجانب اینجا کلیک کنید.

اینستاگرام     hammanmasnun@

s.m.taghaviahrami94[@]gmail.com

پیدایش زمین از نظر علم زمین شناسی و قرآن

منتشر شده در سه شنبه, 11 فروردين 1394 چاپ

مقدمه نوشتار


سرنوشت زمین از زمان جدا شدن از ابر خورشیدی و پیدایش هسته اولیه حیات در آن و شکل گرفتن جو هفتگانه و ادامه حیات همچنان برای دانشمندان معمای بزرگی است. در این رابطه تئوری های متعددی ابراز شده که هیچ  کدام نتوانسته اند حق مطلب را اداء کنند و پیدایش کره زمین و آغاز حیات هاله ای از ابهام  آن را فرا گرفته است .از آنجائی که شهاب سنگها و خرده سیارات در منظومه شمسی  و بویژه اطراف زمین همه دارای عمر یکسانی با زمین هستند و همه با هم از ابر خورشیدی جدا شدند و به عنوان اجرام سماوی سرگردان در فضا  پراکنده  شدند، بررسی آنها برای دانستن عمر زمین و تحولات اولیه پس از ایجاد زمین حائز اهمیت بسزائی است بر این اساس دانشمندان توانسته اند با روش های علمی اطلاعات دقیقی از عمر زمین ، خورشید و سایر سیارات را  بدست آورند .براین اساس زمین در 4/6 میلیارد سال پیش  به صورت توده عظیم گازی دخانی  فوق العاده داغ از ابر خورشیدی جدا شد .

 

حرکت توده ابر خورشیدی چرخشی و دورانی بدور محور مرکزی  خود بود و این مجموعه از مرکزیت یک کهکشان همراه توده های عظیم ابر خورشیدی دیگر جدا شده بودند. در قرآن مجید آیات متعددی مراحل پیدایش و شکل گیری زمین بطرز زیبائی بیان فرموده  که دانشمندان می توانند به عنوان سند علمی مهمی از آن بهره مند شوند . در این راستا بررسی و تعقل در سیاق آیات مورد نظر که به آن خواهیم پرداخت می تواند از بسیاری موضوعات که  فکر دانشمندان را به خود مشغول کرده است رفع ابهام نماید .


أَوَلَمْ يَرَ الَّذِينَ كَفَرُوا أَنَّ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ كَانَتَا رَتْقًا فَفَتَقْنَاهُمَا وَجَعَلْنَا مِنَ الْمَاء كُلَّ شَيْءٍ حَيٍّ أَفَلَا يُؤْمِنُونَ
"آيا كسانى كه كفر ورزيدند نمی بینند كه آسمان ها و زمين (جو زمین و زمین) هر دو به هم پيوسته بودند و ما آن دو را از هم  جدا کردیم و هر چيز زنده‏ اى را از آب پديد آورديم آيا باز هم  ايمان نمی آورند"-30 انبیا.


کانتا رتقا موید این است که دو پدیده جهان مادی بوده اند که بهم پیوسته بودند و خداوند آنها را از هم باز کرد. ارتباط دادن کانتا رتقا به کیهان بر خلاف نظر قرآن و غیر علمی است چرا که کیهان بهم پیوسته نبود که باز شود بلکه  از عدم به وجود آمد. تمامی مفسران محترم قرآن از دو چیز بهم پیوسته صحبت کرده اند که وجود داشته است. علامه طباطبائی  منظور از فتق را از هم جداسازی یا متمایز کردن دو پدیده که وجود داشته اند تفسیر کرده است. با استناد به دو آیه بعدی که در حقیقت  دنباله این آیه است خداوند موضوع ایجاد رواسی را مطرح می فرماید و آسمان ها و زمین در این آیه زمین و هفت جو آن میباشد به ادامه آن در دو آیه بعدی و سیاق آنها توجه فرمایید. براساس این آیه زمین در آغاز پیدایش توده بهم پیوسته و یکپارچه بود گلوله ای مذاب و خداوند متعال آن را از هم جدا کرد و سپس در آن آب را آفرید(موید این است که منظور آیه هفت جو زمین و زمین است) و از آب حیات را ایجاد کرد زیرا حیات تمامی موجودات زنده در آب بوده و است.


وَجَعَلْنَا فِي الْأَرْضِ رَوَاسِيَ أَن تَمِيدَ بِهِمْ وَجَعَلْنَا فِيهَا فِجَاجًا سُبُلًا لَعَلَّهُمْ يَهْتَدُونَ 31 انبیا و ادامه آیه میفرماید در زمين رواسی (پوسته جامد زمین) را نهاديم تا زمين را نجنباند و در آن راههايى فراخ پديد آورديم باشد كه راه يابند. پیوستگی این دو آیه بهم کاملا واضح است. پس از جدا کردن این دو از هم پوسته جامد و جو زمین تفکیک شدند.


وَجَعَلْنَا السَّمَاء سَقْفًا مَّحْفُوظًا وَهُمْ عَنْ ایاتها معرضون انبیائ 32 زمین در آغاز بصورت توده عظیم گازی یکپارچه از خورشید جدا شد و از این آیات چنین بر می آید که ابتدا زمین شکل میگیرد و سرد میشود و پوسته جامد تشکیل لایه بیرونی را می دهد و برای جو زمین حفاظ قرارداده میشود. از این جهت قران مجید از کلمه رواسی استفاده کرده است و بعد از آن زمین دارای آسمان جدا از لایه بیرونی می شود خداوند می فرماید چرا در این آیات به دیده بصیرت نگاه نمی کنید .در کلمه معرضون دقت نماییم این معنی استنباط می شود این پدیده ها که آیات خداوند است را می بینید ولی روی بر می گردانید. بنابراین آیات 30 الی 32 بهم پیوسته است وهمه درباره زمین و تحولات آن سخن میگوید. برای تایید مطلب بالا از آیات 9 الی 12 سوره فصلت نیز استفاده میکنیم .این آیات تمامی در باره پروسه تشکیل زمین است و از اهمیت خاصی برخوردار است.


قُلْ أَئِنَّكُمْ لَتَكْفُرُونَ بِالَّذِي خَلَقَ الْأَرْضَ فِي يَوْمَيْنِ وَتَجْعَلُونَ لَهُ أَندَادًا ذَلِكَ رَبُّ الْعَالَمِين 9- بگو آيا شما به كسى كه "زمين را در دو روز(دوره) آفريده است، كفر می ‏ورزيد و براى او همتايانى قائل می ى‏شويد، اوست كه پروردگار جهانیان است".

زمین پس از جدا شدن از توده ابر خورشیدی در دو دوره خلق می شود این دو دوره از آغاز جدا شدن زمین از ابر خورشیدی تا جعل رواسی من فوقها ادامه داشته است به عبارتی تشکیل لایه بیرونی 


وَجَعَلَ فِيهَا رَوَاسِيَ مِن فَوْقِهَا وَبَارَكَ فِيهَا وَقَدَّرَ فِيهَا أَقْوَاتَهَا فِي أَرْبَعَةِ أَيَّامٍ سَوَاء لِّلسَّائِلِينَ-10-و قرار داد بر روی زمین رواسی (پوسته جامد زمین که ریشه در اعماق زمین دارد و نقش ایجاد تعادل در زمین را بر عهده دارد) و برکت در آن قرارداد و غذای مورد نیاز درخواست کنندگان را در چهار روز(دوره) مقدر کرد یا برنامه ریزی فرمود. غذا برای موجوداتی که قرار است خلق شوند.

چگونگی پیدایش زمین از نظر علم زمین شناسی

همانطور که در بالا اشاره شد زمین در بدو  جدا شدن از توده ابر خورشیدی توده عظیم گازی شکل بسیار داغ (حدود پانزده میلیون درجه ) و نا متقارن بوده که مرتبا توده های گازی اطراف آن به فضا پرتاب می شدند. زمین در ابتدا جرم نداشت و توده دخان مانند و گازی داغ بهم پیوسته از اتم های هیدروژن و هلیوم تشکیل شده بود. مرحله جدا شدن از ابر خورشیدی و شکل گرفتن به صورت کره مستقل بر روی مدار مشخص حدود 20 الی 50 میلیون سال بطول انجامید (ارنست مایر و کاپلان) این مرحله می تواند از نظر قرآن دوره اول بشمار آید و دوره دوم از نظر قرآن بر اساس آیات فوق شکل گرفتن زمین تا ایجاد رواسی در زمین ادامه داشته است.

ارنست مایر زیست شناس معروف آمریکایی آلمانی تبار در کتاب تکامل در زمین عنوان میکند که زمین پس از جدا شدن از ابر خورشیدی دوره تکامل اتمی خود را شروع کرده است و به دلیل حجم کم خود آن را سریع به پایان میرساند در این دوره شرایط ایجاد همجوشی اتمی فراهم می شود. و اتم های هیدروژن و هلیوم با یکدیگر واکنش زنجیره ای هسته ای انجام می دهند و اتم های سنگین تر مانند کربن، اکسیژن، ازت، سیلیسیوم و سایر عناصر شیمیایی تشکیل می شوند. آهن و نیکل و عناصر سنگین به مرور زمان در مرکز زمین جای گرفته و جرم زمین شکل میگیرد و نیروی گرانش حاصل از جرم ایجاد شده مانع از پرتاب شدن گازهای اطراف زمین به فضا می شود و زمین می تواند گاز های اطراف خود را نگه دارد که به فضا پرتاب نشوند و این چنین زمین دارای جرم میشود.

زمین همچنان توده مذاب و گداخته است و هسته درونی و لایه میانی و لایه بیرونی هنوز شکل نگرفته است با کاهش دما پروسه هم جوشی هسته ای پایان می یابد و زمین باز هم سردتر می شود و حرارت به نقطه ای می رسد که اتم های عناصر سبک که در پروسه همجوشی هسته ای خلق شدند از قبیل اتم های هیدروژن، اکسیژن، کربن، ازت ،سیلیسیوم و سایر عناصر امکان ترکیب با یکدیگر را پیدا می کنند. پروفسور ارنست مایر زمان جدا شدن زمین از ابر خورشیدی تا آغاز ایجاد مولکول های ساده اولیه مورد نیاز برای مولکول های آلی زنجیره ای تکثیر پذیر را دوره تکامل اتمی و شیمیایی و معادل یک میلیارد سال برآورد کرده است و دیگر تئوری های پیدایش زمین نیز این نظر را تایید کرده اند


ارنست مایر پانصد سال اول را دوره تکامل اتمی زمین و پایان پروسه همجوشی هسته ای و آغاز فراهم شدن شرایط برای ترکیب اتم ها با هم میداند. زمان دو دوره تکامل اتمی و شیمیایی رویهم پانصد میلیون سال طول کشید. دانشمندان زمین شناسی روی این موضوع بحث دارند. دوره پس از تکامل اتمی را دوره تکامل شیمیائی نام گذاشته است. به مقاله  تکامل اتمی و شیمیایی زمین از نظر قرآن در دوره تکامل شیمیایی حرارت به چند هزار درجه کلوین می رسد و اتم های موجود با یکدیگر ترکیب و مولکول های گاز هیدروژن ،آب ،متان، آمونیاک، ترکیبات سیلیسیوم و آلومینیوم با اکسیژن و سایر ترکیبات معدنی ایجاد می شوند. اکسیژن آزاد به دلیل وجود هیدروژن غالب و فراوان نمی تواند عرض اندام کند و فورا با سایر عناصر ترکیب می شده است هیدروژن اکسیژن فراوان ایجاد شده را به خود جذب و آب را تشکیل میدهد.

ارنست مایر شروع این دوره را از پانصد میلیون سال به بعد عنوان کرده است. از طرف دیگر قدیمی ترین فسیل میکرو ارگانیسم حیاتی متعلق به 3/2 الی 3/5 میلیارد سال پیش بوده است. بنابراین بر اساس نظریه ارنست مایر از آغاز پیدایش مولکول های آلی ساده مانند آب ،متان و آمونیاک و...تا پیدایش میکرو ارگانسیم های اولیه حیاتی پرکاریوت  یا باکتری های غیر هوازی  سه دوره پانصد میلیون سال طول کشیده است.


مجموع زمان دو دوره پیدایش زمین از جدا شدن از ابر خورشیدی و تشکیل رواسی و پیدا شدن اولین باکتری های حیاتی یک میلیارد سال تخمین زده شده. تا اینجا نظریه علمی چنین می گویند و می پردازیم به نظریه قرآن درباره  پیدایش زمین. همانطور که در بالا اشاره داشتیم قرآن می فرماید زمین در دو دوره خلق شد و این دو دوره تا پیدایش رواسی یا پوسته جامد زمین ادامه داشته است و سپس خداوند برکت را در رواسی قرار داد، برکت می تواند سنگ رس باشد که اولین نطفه حیات در آن خلق شد و میلیارد ها سال  بعد در اثر فرسایش سنگ رس خاک کشاورزی به وجود آمد و برکت حیات در زمین به آن وابسته است. اقوات یعنی غذای بیولوژیکی را در چهار دوره مقدر می شود یعنی برنامه ریزی میشود خلق و اندازه در کار نیست. قدر با فتحه ق و تشدید دال معنی قضا و قدر سرنوشت و برنامه ریزی معنی می دهد. توجه فرمائید اقوات جمع قوت است و قوت هم غذای موجودات زنده است که اولا بایستی از مواد آلی تشکیل شده باشد و دوم با توجه به نیاز تک سلولی های اولیه حیات سواء للسائلین باید ساده باشند. غذای زنجیره ای برای باکتری ها مصرف ندارد. اسید های آمینه ساده را نطفه امشاج می گیرد و خودش آن را در ساختار و بر اساس برنامه ژن خود به پروتئین تبدیل میکند. خواستم کوتاه اعجاز این کلمه سواء للسائلین را بیان کنم که بحث جالب و شیرینی دارد.


وَجَعَلَ فِيهَا رَوَاسِيَ مِن فَوْقِهَا وَبَارَكَ فِيهَا وَقَدَّرَ فِيهَا أَقْوَاتَهَا فِي أَرْبَعَةِ أَيَّامٍ سَوَاء لِّلسَّائِلِينَ-


و سواء للسائلین هم دقیقا معنی پاسخگوی متقاضیان را میدهد پروفسور دی کرسان، پروفسور ارنست مایر و پروفسور راینهارد کاپلان هر سه از معروفترین دانشمندان نظریه پرداز زیست شناسی در کتاب ها و مقالات خود دوره پیدایش غذای بیولوژیکی از مولکول های ساده آلی تا اولین میکرو ارگانسیم حیاتی تکثیر پذیر را که پروبیوت  هاست چهار دوره معرفی کرده اند.

پس اولین میکروارگانیسم زنده تکثیر پذیر از این قوت استفاده کرده است و ارتباطی با غذای ما ندارد. (به مقاله قرآن و علم زیست شناسی و پیدایش حیات مراجعه فرمایید). بنابراین دوره اقوات در قرآن پس از پیدایش رواسی در زمین و بر روی آن برنامه ریزی شده و زمان طولانی را سپری کرده است. با کاهش حرارت تمامی عناصر سنگین از جمله آهن و نیکل در هسته مرکزی زمین جای گرفتند ولایه میانی جای خود را تثبیت کرد. تمامی تحولات مهم در لایه بیرونی به وقوع می پیوندد .اتم های هیدروژن، کربن، اکسیژن و ازت و سیلیسیوم به مقدار بسیار زیاد در لایه بیرونی که هنوز گداخته است شروع به واکنش شیمیایی با یکدیگر نمودند البته عامل این واکنش شیمیایی کاهش چشمگیر حرارت در این مدت طولانی میباشد. به دلیل غلظت بسیار بالای هیدروژن تعادل شیمیایی بسمت واکنش های هیدراته بود به عبارتی محیط بازی است و گاز متان و هیدروژن، بخار آب به مقدار بسیار زیاد و ازت به مقدار کمتر بالای لایه بیرونی به صورت آزاد تولید شدند. در درون لایه بیرونی سیلیسیوم با آلومینیوم و اکسیژن تشکیل کانی های مختلف را دادند جو اولیه زمین که یکپارچه کم کم شکل می گیرد است. در این زمان سطح زمین آماج اصابت  میلیون ها شهاب سنگ و خرده سیاره قرار می گیرد و بدینوسیله آب مورد نیاز در کره زمین از فضا به زمین انتقال می یابد زیرا شهاب سنگ ها و خرده سیارات حامل  یخ زده بودند به این آیه بسیار مهم توجه فرمایید-


وَأَنزَلْنَا مِنَ السَّمَاءِ مَاءً بِقَدَرٍ فَأَسْكَنَّاهُ فِي الْأَرْضِ وَإِنَّا عَلَى ذَهَابٍ بِهِ لَقَادِرُونَ
"ما آب را به اندازه مورد نیاز از فضا در زمین سکنی دادیم و قادر هستیم آن را ازبر گردانیم "

زمان انتقال آب از فضا به دوره دوم خلقت زمین می رسد که هنوز جو و حفاظ آن و یا به عبارتی آسمان زمین ایجاد نشده بود. پوسته خارجی یا لایه بیرونی دچار تحولات بسیاری می گردد. همراه با شکل گرفتن این لایه فعالیت آتشفشان ها شدت می گیرد در اواخر این دوره پوسته خارجی کم کم سرد و از حالت مذاب خارج می شود و به گداخته تبدیل می گردد.
در پایان این دوره به استناد آیه 10 سوره فصلت رواسی برای تعادل زمین شکل می گیرد.


چهار دوره خلقت اقوات که به ایجاد پروبیوت ها اولین سلول های زنده بدون هسته غیر هوازی ختم میشود زمانی است که پوسته جامد شکل گرفته و درجه حرارت آن کمی بالاتر از نقطه جوش آب میرسد. پس از سپری شدن چهار دوره اقوات مقدمات تشکیل جو زمین فراهم می شود چرا که خداوند متعال فرموده  ثُمَّ اسْتَوَى إِلَى السَّمَاء وَهِيَ دُخَانٌ به آسمان زمین می پردازد به دلیل انباشته بودن بخار آب در جو اولیه زمین باران های شدید باعث سرد شدن بیشتر پوسته جامد می شود و آب ها در گودال های زمین جمع می شوند ودریا ها شکل می گیرند. جو اولیه زمین مملو از بخار آب وغبار های آتشفشان ها و غبار حاصله از برخورد شهاب سنگ ها و دودی و تیره است و به تعبیر قرآن دخانی است. باکتری های غیر هوازی و باکتری های فتوسنتز غیر هوازی هر کدام پانصد میلیون سال بر زمین حاکم بودند و صحنه فعالیت آنها در آب بود. آسمان  زمین در حال شکل گرفتن است  ولی هنوز اکسیژن در جو زمین وجود ندارد زیرا جو زمین در اختیار هیدروژن و محیط آسمان بازی است. آسمان یکپارچه  و کدر است. بخار آب ،گاز آمونیاک ،متان در جو در حد اشباع است و فعالیت آتشفشان ها به اوج خود رسیده و فضا از غبار و ذرات مملو و به صورت تیره و دودی است و هی دخان. آسمان زمین و زمین در وضعیت برنامه ریزی و تدوین شده نظام خلقت قرار میگیرند زمین شکل گرفته و آسمان زمین هم دور زمین ثبات خود را یافته  اتیئا طوعا و کرها این معنی را میرساند که زمین آماده پذیرش برنامه تدوین شده خلقت است ومیگویند تابع و فرمانبر داریم .


ثُمَّ اسْتَوَى إِلَى السَّمَاء وَهِيَ دُخَانٌ فَقَالَ لَهَا وَلِلْأَرْضِ اِئْتِيَا طَوْعًا أَوْ كَرْهًا قَالَتَا أَتَيْنَا طَائِعِينَ- خداوند سپس به آسمان زمین میپردازد در حال که دودی بود ودر قالب تمثیلی جالب تثبیت میگردد و خطاب به هر دو میفرماید که بر این وضعیت برنامه ریزی شده قرار گیرید و آنها اطاعت میکنند. این یک تمثیل زیبای قرآن است در سرگذشت زمین چرا؟ زمین در پی تحولات دو دوره پیدایش خود که آن را پشت سر می گذارد تثبیت میشود و جو زمین در اثر به وجود آمدن جرم زمین می تواند دور زمین بماند و به فضا پرتاب نشود. نیروی گرانش زمین جو را نگه میدارد .بنابراین جو اولیه تشکیل شده ولی یکپارچه و دودی است و خداوند آن را در آیه سماء می نامد و اعلام می فرماید در این زمان زمین و جو آن پایدار شدند .


فَقَضَاهُنَّ سَبْعَ سَمَاوَاتٍ فِي يَوْمَيْنِ وَأَوْحَى فِي كُلِّ سَمَاء أَمْرَهَا وَزَيَّنَّا السَّمَاء الدُّنْيَا بِمَصَابِيحَ وَحِفْظًا ذَلِكَ تَقْدِيرُ الْعَزِيزِ الْعَلِيمِ- پس آن آسمان را هفت طبقه کرد و در دو روز(دوره) مقدر یا برنامه ریزی کرد و در هر آسمانى امر آن را وحى فرمود و آسمان دنيا را به چراغ های  (نور ستارگان) آذين كرد و آن را نيكو حفظ کرد. اين است قدرت خداوند دانا . خداوند در آسمان یکپارچه زمین هفت آسمان را پدید آورد و در هر طبقه مقررات و قوانین خاص خودش را قرار داد پس از خلقت هفت طبقه جو آسمان شفاف می شود و از روی زمین ستارگان زینت بخش آن می شوند. و دنیا زندگی روی زمین است که در آیات متعددی میتوان این مطلب را استنباط کرد. خداوند متعال پس از پرداختن به آسمان زمین که در آیه ثُمَّ اسْتَوَى إِلَى السَّمَاء اشاره شد آنرا در هفت طبقه و دو دوره با برنامه ریزی زمانبر مقدر فرمود.


سید محمد تقوی اهرمی فروردین 1394 به مناسبت سالگرد شهادت بانوی بزرگوار اسلام حضرت فاطمه زهرا (س)- ویرایش جدید مهرماه 1395 و اسفند 1397 ویرایش جدید تیرماه 1399

 

بازدید: 12610

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید